Een heel curieuze mail kwam mij onder ogen vorige week. Bij de gedachte eraan ga ik al vreemd schrijven, merk ik wel. Het was een mail waarin een bedrijf aangaf het niet eens te zijn met een factuur die zij hadden ontvangen. Uit die mail blijkt dat je zó ouderwets beleefd kunt schrijven dat het hooghartig en vijandig wordt. En dat is toch intrigerend.

Het begint al bij de eerste zin: ‘Eerder deze week had ik telefonisch contact met u.’ Deze schept al zoveel afstand, dat er voor je gevoel weinig constructiefs zal volgen. En dat blijkt. Er komt een opsomming van posten op de factuur waarmee de schrijver van de mail het niet eens is. Het gaat om alle posten op de factuur om precies te zijn, stuk voor stuk weerlegd met ouderwetse, formele uitdrukkingen. Ik zal je niet vermoeien met de hele inhoud, maar de mail sluit af met: ‘Ik zie uw reactie met gepaste belangstelling tegemoet, waarvoor alvast dank.’

En hoe reageer je als je zo’n mail krijgt? Wat de ontvanger betreft was de toon gezet, ondanks (of misschien juist door) de meer dan twintigjarige relatie tussen de twee. Voor mij – lezer met afstand en gevoel voor taal - was het smullen. Wat jij kan, kan ik ook, dacht ik. Tenminste, dat was mijn eerste reactie. Ook ik ging dus uit van vijandigheid en dat terwijl de schrijver misschien écht beleefd wilde zijn? In de reactie die ik namens mijn opdrachtgever opstelde, zong ik een toontje lager terug. Kort en krachtig onderbouwde ik de posten op de factuur met de afspraken die vastlagen, maar in een beleefdheidsvorm die ik sinds de jaren ’90 nooit meer gebruikte.

Eén mail later was de lucht geklaard, was de schrijver van de mail bereid de hele factuur te betalen - zonder dat de ontvanger ‘te zijnen kantore’ hoefde te komen. (Inderdaad, ik kan het niet laten!) De relatie kan rustig worden voortgezet. Gelukkig maar. En toch…. Het allerliefst had ik direct met koeienletters geantwoord: HET IS 2019, MAN!

Vorige artikel
Volgende artikel

Uitgaande van het principe 'ieder z'n kwaliteiten', neemt Pakt het schrijven graag van je over. Lees eens verder op deze website, misschien kan ik (in de toekomst) iets voor jouw bedrijf betekenen?

lees meer..

Groet!

handtekening_miep.jpg